Mesaj prima pagina + Video

Article Index

Scaderea cu cateva grade a temperaturii, in perioadele de canicula, este un fapt  ce merita atentie.

Utilizarea unui sistem de racire evaporativa prin pulverizarea cu presiune a apei este cea mai eficienta metoda.

Prin evaporarea apei se obtine o scadere a temperaturii care este cu atat mai pregnanta cu cat caldura este mai mare si aerul mai uscat.

Corpul uman sesizeaza o diferenta de temperatura in momentul in care aceasta creste sau scade incepand de la  2ºC.

Sistemele de racire evaporativa asigura o scadere de  3 pana la 10 grade a temperaturii, in functie de conditiile in care sunt utilizate.

 

 

Vaporii pulverizati nu trebuie sa fie direct indreptati spre utilizatori, este suficient ca acestia sa fie prezenti in imediata apropiere pentru ca racoarea sa-si faca simtita prezenta.

Circulatia aerului in zona respectiva este foarte importanta deoarece daca aerul nu este antrenat de curenti umiditatea din zona creste pana la gradul cand evaporarea nu mai are loc datorita saturarii cu vapori de apa a atmosferei.

In concluzie, pentru a functiona cu randament optim, sistemul trebuie amplasat intr-un spatiu bine ventilat, cald si uscat.

Pentru a optimiza functionarea sistemului s-a introdus temporizatorul reglabil al carui rol este sa gradeze eliberarea de vapori intr-un ritm care sa permita evaporarea celor emisi, inainte de o noua pulverizare.

Astfel se seteaza timpul de ON, in care sunt emisi vaporii si timpul de OFF in care acestia sa-si faca efectul, inainte de un nou jet. Setarea se face in functie de temperatura si umiditatea atmosferei. Nu exista o "reteta" deoarece conditiile variaza in finctie de caldura, intensitatea curentilor de aer si umiditate. Dupa cateva zile dobanditi experienta necesara pentru a optimiza pulverizarea.

Nu o cantitate mai mare de vapori, pulverizati intens, este secretul racoririi ci setarea pauzei in care acestia se evapora si umiditatea este dispersata de curentii de aer, in asa fel incat urmatoarea pulverizare sa se faca intro atmosfera calda si cat mai uscata.

Plecand de la aceste considerente in utilizare putem sa ne dam seama ca domeniile in care se poate utiliza racirea evaporativa sunt multiple.

Cele mai intalnite sunt cele rezidentiale si comerciale insa sistemele pot fi utile si in multe alte domenii.

Agricultura, cresterea intensiva a animalelor in ferme :

climatizare staul

 Orice padoc in care sunt crescute sau tinute animale, poate beneficia de aportul unui sistem de racire evaporativa

padocuri climatizate

View My Stats