Mesaj prima pagina + Video

Principiul fizic pe care se bazeaza este racirea adiabatica, mai pe scurt apa pentru a se evapora absoarbe energie din mediu sub forma de caldura si astfel scade temperatura mediului in care are loc procesul. Astfel se realizeaza "racoarea" binefacatoare, in mijlocul caniculei.


Scurt istoric

Egiptul antic: vechi fresce egiptene ilustreaza sclavi care ventileaza aerul deaupra unor vase de lut poroase, umplute cu apa in scopul de a-si racori stapanii.

Roma antica: romanii cu dare de mana aveau instalate sisteme de conducte ce permiteau apei sa umezeasca peretii de piatra, racorind astfel incaperile. Plebeii utilizau ca sursa de racoare rogojini umezite atarnate in dreptul intrarii, in curent de aer.

Persia medievala: primele structuri construite pentru racire evaporativa constand in turnuri cu prize de aer care era apoi dirijat sa circule peste bazine umplute cu apa, inainte sa patrunda in cladirea de locuit.

Perioada renascentista: Leonardo Da Vinci ne-a lasat cateva schite in care figurase utilizarea principiului pentru racirea spatiilor de locuit.

Secolul XIX: In Noua Anglie, producatorii de textile au inceput sa utilizeze primele instalatii concepute sa utilizeze racirea evaporativa pentru a racori aerul din fabrici.

Secolul XX : In 1916 a fost deschisa locatia Hotelului Adams, in Phoenix ( Arizona ) care a utilizat sistemul de racire evaporativa, primul care era destinat racirii aerului din incaperi cu ajutorul apei evaporate.

In prezent, tehnica racirii evaporative s-a dezvoltat pe doua directii:

- Racirea aerului prin trecerea acestuia prin panouri umede tip fagure ( racire cu panouri umede - swamp coolers )

- Racirea aerului prin pulverizarea apei prin intermediul sistemelor de pulverizare ( cu joasa, medie si inalta presiune )

View My Stats